BLY EMOSIONEEL GESOND

Avatar photo

Ek en jy het ook ‘n innerlike lewe – dit gaan oor alles wat ons dink en voel in ons binneste. Soms wys ons dit mense – soms steek ons dit weg. Meestal wys dit in ons optrede, ons gesindheid, ons woorde en dade. Emosies is die barometer van die siel. Dit wys vir ons hoe dit hier binne gaan. Dis belangrik om binnekant gesond te bly, selfs te midde van turbulensie. Daarom is dit so belangrik om ons gedagtes doelbewus te rig op die goeie dinge, die teenwoordigheid, liefde en gawes van God, sy Woord, sy sorg! Wanneer ons op dit alles fokus, kom die emosies ook naderhand in lyn met die gedagtes.

Spr 17:22 sê: “ ’n Vrolike mens is ‘n gesonde mens, ‘n neerslagtige mens raak uitgeput.” Die GNT vertaling stel dit so: “Being cheerful keeps you healthy”.

Jou liggaam sal baie gou vir jou laat weet wanneer jy fisies herlaai moet word. Jou maag grom – dit is tyd vir eet. Jou ooglede raak swaar – dis tyd vir slaap. Ons kyk egter dikwels die ander tekens mis wat vir ons sê dat ons ‘n emosionele herlaai nodig het: ‘n gevoel van oorweldiging, ‘n kort lont, ‘n ongeduldige uitbarsting of om mense te vermy… Jy het geen begeerte om mense lief te hê wanneer jou emosionele tenk laag is nie. Om aan te hou om die oorvloedige lewe te leef, ‘n lewe van vryheid en liefde is dit belangrik om jou emosionele tenk vol te hou. Hoe doen mens dit?

Beplan vir ‘n bietjie alleentyd. Jesus het dit gereeld gedoen – Hy het onttrek aan die skares om emosioneel te herlaai. Lees maar Mrk 6:31 in hierdie verband. Mense wat altyd beskikbaar is, is nooit volledig beskikbaar nie, tensy hulle tyd maak om te rus.

Probeer vasstel watter aktiwiteite in jou lewe vir jou nuwe energie verskaf – wat is die dinge wat jou batterye herlaai. Dit wissel van mens tot mens want ons is verskillend “bedraad”. Dalk is dit ‘n stokperdjie, om met jou hande iets te doen, ‘n sport, ‘n kunsaktiwiteit, ‘n speletjie, leeswerk, musiek luister, stap of net stilwees êrens. Maak tyd hiervoor in jou besige skedule. Kuier kan ook baie terapeties wees vir sommige mense. Matt 11:19 verwys na Jesus wat te midde van ‘n baie besige lewe geëet en gedrink het. Hy het sover Hy kon sy lewe op aarde geniet. Die Fariseërs het selfs na Hom verwys as ‘n vraat en ‘n wynsuiper…! Ons is nie geskep om die hele tyd uitgeput te wees nie.

Ontwikkel die gewoonte van lag. Wanneer jy lag vermeerder die getal T-selle in jou liggaam. Dit verhoog jou immuniteit en stel endorfiene vry in jou brein. Om te lag is goed vir jou gesondheid. So begin jy die lewe meer geniet, maar dit help jou ook om ander goed lief te hê.


css.php